Ett brev till en Rosendalare
Idag var det tjugoförsta augusti. För vissa är detta en helt vanlig dag, för andra är det en mycket speciell dag. Idag började de allra flesta skolan. Några av de som började idag var de flera hundra förstagångseleverna på Rosendalsgymnasiet. Åh, denna vackra pärla till skola. Jag minns själv hur det var att börja på Rosendal, även om det var tre år sedan så kommer jag ihåg dagen till stor del. Nästan som igår, faktiskt.
I detta inlägg skulle jag vilja lite tips till den som läser, samt lite reflektioner och tankar över min egna gymnasietid. Ett inlägg till mitt sextonåriga jag typ, det som jag borde ha vetat innan jag började.
Jag minns min första dag som igår, jag tog bussen till skolan då jag intalade mig att Rosendal låg för långt bort för att cykla. Jag hade på mig en militärgrön jacka, ett par ljusgråa chinos och en svart-grön-blå skjorta. Plus en svart keps, kepsen var på eftersom jag avskydde mitt hår, min mamma hade nämligen rakat av mitt hår några veckor innan. Jag var deprimerad i säkert en vecka efter det och hade bara keps på mig. Jag kom till skolan och slog mig ner på en av stolarna närmast sidorna samtidigt som den dåvarande rektorn, Olle Bergh, stod och kallpratade lite uppe vid talarstolen, jag hade nämligen varit lite tidig så själva uppropet hade inte börjat än.
Så vart det upprop, och sedan blev jag uppropad, självklart felaktigt uttal som vanligt. Hela klassen samlades och gick ner mot klassrummet. Det var ett stort rum, och där inne var det 40 stolar. Det rummet hette C205, det klassrummet skulle bli vårt mentorsklassrum och också ett rum där vi spenderade några av våra mest jobbigaste prov någonsin. Eftersom jag hade två klasskamrater som jag kände sedan tidigare från min högstadieskola så satte vi oss tillsammans längst fram. Och så började det. Alla fick presentera sig, namn och sedan något mer som de gillade. Det kändes så sömnigt, jag vågade inte heller att kolla bakåt. Det var liksom 37 andra personer bakom, läskigt som fan, eller hur?
Men denna ångest avtog sedermera med tiden, två dagar efter att vi börjat började jag snacka med några andra av mina klasskamrater, de skulle sedan komma att bli de jag kände bäst. Och det blev bättre, klassen kändes väl reko. Vi spelade kort ihop, vi försökte få ihop alla och göra aktiviteter på rasten, det kändes rätt. Och jag kommer ihåg min första lektion på gymnasiet, en kemilektion. Kemilektionen kändes väl helt okej, men jag hade ingen tanke på att kemi skulle komma att bli ett sjuhelvetes ämne senare. Mina första matte och fysiklektioner kändes också frustrerande, jag hade stora kunskapsluckor i matte och att hålla på med matematik som jag tyckte var avancerad var inte direkt my cup of tea.
Här är i alla fall lite tips och råd till alla förstagångare. Kommer från experten himself.
Tips till alla gymnasister
* Om du inte klarar av matten från början, lägger ner tid på fysiken, kemin och matematiken och tycker att det är svårt. Kämpa - eller byt! FASTNA inte på naturlinjen om matten inte fungerar för verkligen ALLA naturämnen (förutom biologi) genomsyras av matten och klarar du inte den så kan du glömma att få höga betyg i övriga naturämnen.
* Om du inte är nöjd med naturämnena men har gått ett tag - byt till natur/sam. Det är ypperligt eftersom du får läsa andra kurser istället, geografi 1 och samhällskunskap 2 som är väldigt roliga kurser och ganska intressanta. Dessutom får du vara kvar i din klass, vilket kan vara både positivt eller negativt.
* Om du sitter på en samhällskunskapslektion och märker att du är superintresserad, att dina sinnen väcks till liv. BYT till någon av samlinjerna! Man SKA läsa ett ämne som man är genuint intresserad av. Jag märkte själv hur otroligt intresserad jag var av samhällskunskap när jag hade det för första gången i tvåan. Jag bara längtade till lektionerna för det var så intressant. Om du känner så för samhällsämnen, byt! Du kommer inte att ångra dig, plus att du ska läsa ämnen som du tycker om och trivs med! Att sitta på fysiken och vara så brutalt ointresserad samtidigt som du antecknar som en galning kommer inte göra något bättre, var intresserad av dina ämnen!
Personligen ångrar jag att jag inte bytte till sam tidigare, dels hade det gynnat mina betyg mycket mer plus att jag hade läst om ämnen och kurser som jag genuint hade varit intresserad av och tyckt om. Jag funderade länge i slutet av ettan om jag skulle gå om ett år och läsa sam istället, men jag fegade ur faktiskt, främst för att jag inte ville gå ett extra år på Rosendal och gå ut gymnasiet som nybliven tjugoåring. Så här i efterhand hade det kanske varit smartare att ta det där extra året, eller inte alls. Vem vet.
Tips till alla Rosendalare
* Var inte rädd för att engagera dig. Det känns läskigt att börja och gå med alla tvåor och treor, men tro mig, det blir bättre och du vänjer dig. Tvåorna och treorna är inte så läskiga heller, de flesta är faktiskt väldigt trevliga. Prata gärna med en trea om du har en fråga om något, försök och göra det spontant och inte bara så där tvärt i korridoren så det blir awkward bara.
* STÄLL FRÅGOR. STÄLL fucking frågor oavsett hur komplicerade de är eller oavsett om du inte förstår, eller oavsett om läraren har sagt samma sak tio sekunder innan. DET ÄR DU som är viktig. Jag har fått folk som blivit förbannade eller skrattat när jag ställt frågor, live with it, det är ingen fara över huvudtaget.
* Våga använda biblioteket, det är väldigt få ettor som använder biblioteket, vilket jag tycker är synd eftersom det är ett väldigt skönt ställe att sitta på. Oavsett om det är grupprum eller i det öppna. I biblioteket finns det gruppbord där folk kan sitta och skriva, just vid de gruppborden har jag faktiskt lärt känna en hel del människor från olika klasser eftersom man ofta sitter tillsammans med folk. Det hände ganska ofta att folk från sam frågade mig om mattefrågor eftersom de visste att jag gick natur, lite småkul. Haha.
* FÖRVALTA TIDEN. Gör lite av dina läxor varje dag, och utnyttja lektionstiden till att göra dina uppgifter. Sitt i biblioteket när du ska skriva uppsatser så du kan koncentrera dig. Utnyttjar du tiden under dagen får du tid över på fritiden att göra det du tycker är roligt.
* Gå på elevkårens aktiviteter. Ibland bjuder de in väldigt intressanta föreläsare och ibland har de aktiviteter som sleepover och liknande. GÅ PÅ DE! De är ofta väldigt trevliga, fyllda med olika aktiviteter och du kommer ha mycket roliga minnen att minnas efteråt.
...nå, jag märker att jag ser dubbelt nu. Så jag vet inte vad mer jag ska säga, jag önskar alla gymnasister ett stort lycka till. Läser du detta och är nybliven Rosendalare, oroa dig inte. Det blir bättre, och det kommer gå fort! Gymnasiet går superfort. Bara vänta och se.
